loading map...
KML, RSS

The Friedman Building Renovation

2177 WESBROOK MALL Vancouver, BC

The Friedman Building Renovation Project is a four story, 6229 m2 facility that houses the School of Audiology and Speech Sciences and the Physical Therapy Division, School of Rehabilitation Sciences. Completed in 2008 the Friedman building is upgraded to improve life safety, accessibility, energy efficiency, and opportunities for student and faculty interaction. All of these measures greatly enhance the learning and working conditions in the building. The project is seeking the Canada Green Building Council’s LEED Gold certification. If certified, The Friedman Project could become one of the very few major renovation projects that achieve LEED Gold in Canada. READ MORE

Vancouver Convention & Exhibition Centre Expansion Project

  • Jacques Boudreault - Partner, Musson Cattell Mackey Partnership
0:00
0:00

1055 Canada Place Vancouver, BC

The Vancouver Convention Centre West was completed in April 2009, and highlights the best of west coast green building design and operation. It features a 5 acre living roof, on-site wastewater treatment plant, locally harvested and manufactured wood finishes, and a high quality, energy efficient environment. Building operators have implemented a green housekeeping program, a comprehensive green building tour, and have innovative waste management practices. It is targeting a LEED Gold certification from the Canada Green Building Council. READ MORE

Centre for Interactive Research on Sustainability

West Mall Vancouver, British Columbia

Key Sustainability Features Net annual power generator: all building energy requirements supplied from on-site sustainable and renewable energy sources Waste heat recovery and geo-exchange provides 100% of space heating and cooling 40 kW solar hot water system provides approximately 60% of domestic hot water needs Energy efficiency: targeting 75 kWh/m2/year (best commercial building performance in North America) Building envelope: 25 kW array of building integrated photovoltaic panels (BIPV), operable windows, solar shading panels, natural daylighting system Rainwater collection and use: provides 100% of potable water requirements Wastewater collection, treatment, and reuse: all wastewater will be collected and treated on-site Stormwater management: control, reuse and discharge of 100% of rainwater on-site Performance monitoring: sensing, monitoring and control technologies include: LED technologies; day-lighting sensing and dimming controls; ventilation effectiveness monitoring systems; comfort, air flow, occupancy and lighting controls; and water and wastewater quality testing Public education: dissemination of sustainable design practices, knowledge, experience and technology  Use of sustainably harvested wood   READ MORE

UBC Renew Biological Sciences Complex

  • Interview with Mike Champion - Project Manager
0:00
0:00

6270 University Boulevard Vancouver, British Columbia

The project consists of renovation and upgrades to two wings of the Biological Sciences complex at UBC Point Grey campus, resulting in increased functionality, improvements in energy and water efficiency and some landscape work replacing existing planting with adaptive species for improved stormwater managment.  Renovation rather than demolition and building new was specifically chosen to reduce environmental impact.  READ MORE

Toronto Police Service 11 Division

2054 Davenport Road Toronto, Ontario

The new Toronto Police Services new Division 11 will be located in a mix used Carlton Village neighborhood with at the intersection of Osler Street and Davenport Road. The site contains an imposing structure dating from 1913, that once functioned as the local school. The school had been the alma mater of several generations of the local residents until it was closed a few years ago. But even after its closure, the park and open spaces that belonged to the school were kept in use by the community as recreational spaces. In order to maintain the building's symbolic significance for the community, the design team and the client considered an adaptative re-use strategy for the school that explored several retention models with different spatial and programmatic relationship between old and new. All police facilities require a clear delineation between public and secure areas; with the public components tightly linked to local communities. Consequently, the southwest corner portion of the existing school holds all public functions of the program while a new north addition holds the secure portion it. The Scheme also takes advantage of the urban form to provide two social-civic spaces for the local community: a landscaped entrance-plaza in the S part of the site and a children's park in the N-W area of the site. A landscape fence that provides a green but private property boundary to the secure parking area, yet enhancing the streetscape. New tress are planted with the parking area to improve canopy coverage. Additionally the site incorporates numerous green building strategies such as an extensive green roof, an geothermal energy system, grey water reuse, rain water harvesting, water efficient landscape, light pollution reduction and storage and collection of recyclables among others. The geothermal HVAC system avoids extensive rooftop HVAC equipment and minimizes new ductwork running through the older portion of the building(summary imported from CAGBC database. remove this message if edited) READ MORE